Friday 28 October 2016

WANG PEKEBUN KECIL PUN SHAFIE APDAL ROMPAK INIKAN PROJEK KKLW YANG DIA & PEGAWAINYA SELEWENG!



Duit pekebun kecil pun Shafie dan kroni nak rompak!

"Senyum melihat gelagat Shafie Apdal berlagak suci dan berbicara mengenai IMDB dan Bandar Malaysia hakikatnya dia duit Pekebun Kecil Getah pun dia rompak"...


1. Sejak dilaporkan Mac 2016 nampaknya Skandal Pembelian Tanah Oleh Risda menggunakan duit pekebun kecil perusahaan getah terus senyap. Seakan tertutup rapat sepertinya sudah di "Kawtim". Kata Mosli Oli:

Sama ada syarikat atau peguam membayar wang itu yang pasti penyelewengan sudah berlaku. Dan SPRM sepatutnya menyiasat serta melaporkan
perkembangan kes ini.

2. Skandal  Shafie Apdal pada tahun 2014 berhubung Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) adalah jelas satu penyelewengan dana rakyat milik Risda. Sama ada syarikat atau peguam membayarnya jelas ia satu perompakan untuk menghalalkan satu pembelian tanah NCR seluas 2,428 hektar berharga RM155,454,000 di Tongod Sabah itu. Duit pekebun kecil ratusan juta ini hendak diambil dari kantong RISDA. 



3. Tanah NCR yang belum bertukar status itu pula tetap mahu dibeli RISDA. RISDA melalui Pengerusi dan Ketua Pengarahnya (ketika itu) diarah oleh Shafie Apdal selaku Menteri KKLW membayar wang pendahuluan 10 peratus atau RM15,545,400 pada Julai 2014 melalui firma guaman yang dilantik itu bagi pembelian tanah bernilai RM155.4 juta kononnya untuk tujuan penanaman getah sebagai usaha mengembangkan potensi pekebun kecil. 

4. Siapakah "orang tengah" atau proksi Shafie Apdal bagi urusan jual beli tanah tanah tahun 2014 itu? Masih misteri. Bagaimana Risda boleh bersetuju dengan perjanjian beli tanah NCR dengan penjual tanah dengan syarat geran tanah Country Lease diluluskan oleh pihak berkuasa ( pejabat Daerah Tongod/ Pengarah Tanah dan Ukur Negeri serta Ketua Menteri Sabah) terlebih dahulu.

5. Dalam keadaan tidak dapat dipastikan kelulusan pertukaran status tanah maka RISDA bersetuju membayar pendahuluan RM15,545,400 kepada firma guaman sebagai pemegang amanah. Dan bakinya RM 139,908,600 juta akan dibayar selepas selesai semua urusan pertukaran tanah! ia satu perjanjian yang berani dikala hubungan Shafie Apdal dan Musa Aman Ketua Menteri Sabah tidak sehaluan sejak dahulu lagi.

6. Apa maksudnya? maksudnya Shafie Apdal, orang tengah, firma guaman dan syarikat yang menjual tanah sudah Kawtim dengan menteri untuk mengambil wang pendahuluan itu terlebih dahulu. Berbahagilah mereka antara satu sama lain hasil wang rompakan itu atas keyakinan mereka tanah itu bakal bertukar status!

7. Namun bencana berlaku bila Kerajaan Negeri melalui Pengarah Tanah dan Ukur Negeri dan Ketua Menteri tidak meluluskan pertukaran status tanah itu. Wang pendahuluan sudah dirompak dan diagihkan tanah tidak lulus. Maka mereka perlulah mengembalikan wang itu. Oleh itu terlewatlah mereka untuk mengembalikan wang itu. SPRM mesti mendedahkan aliran akaun itu untuk membuktikan dana wang pendahuluan ini telah diseleweng. 

8. Hanya seorang manusia sahaja boleh melakukan untuk memberi arahan kepada pegawai utama RISDA iaitu Shafie Apdal. Bawah kuasa Menteri kos ratusan juta memerlukan kelulusan Menteri. 

9. Apa akan jadi jika tanah ini berjaya dibeli oleh RISDA hanya dengan status tanah NCR? atau berjaya ditukar status? pastinya Shafie Apdal, Orang Tengah, Syarikat dan Firma Guaman kenyang. Duit rakyat melayang. Projek belum tentu dapat dilaksanakan lagi. Berapa banyak kes tebang pokok getah oleh pekebun kecil akhirnya tidak ditanam semula? Kayu getah mereka rompak jual tetapi benih getah tak beri akhirnya getah tidak ditanam.

No comments:

Post a Comment