Friday 11 February 2022

PARTI MUDA HANYA UNTUK ANAK TAIKUN KUKUHKAN LEGASI, ANAK MUDA MISKIN HANYA JADI KULI

 


1. Dian Lee, anak kepada taikun hartanah Lee Kim Yew adalah antara ahli baru berprofil tinggi, yang menyertai Muda baru-baru ini. Pembabitannya itu mencuri tumpuan khususnya buat warga maya di media sosial.

2. Malah, penglibatan anak jutawan itu mencetuskan perdebatan di media sosial, iaitu sama ada ia sesuatu yang baik atau bakal mengundang masalah kepada parti tersebut.

3. Ada yang berpendapat bahawa Lee harus dinilai berdasarkan sumbangan dan peranannya dan bukannya siapa keluarganya.

4. Semua ini hanyalah cerita mengenai mengekal legasi menguasai kronisme politik dan perniagaan.

5. Ah Moi atau Dian Lee merupakan anak taikun Tan Sri Lee Kim Yew pengasas dan pemegang saham terbesar The Mines Resort dan Country Heights Holdings. Pernah dikaitkan dengan Anwar Ibrahim namun lebih akrab dengan Tun Mahathir. Kisah Taikun ini hanyalah penguasaan perniagan. Tapi Dian Lee telah kaya sedia ada. Tinggal hanya menabur wang untuk menyertai MUDA dan Syed Saddiq.

6. Dr Mahathir merupakan rakan niaga Tan Sri Lee Kim Yew. Nama Tun Mahathir ada dalam rekod SSM sebagai pemegang lebih 1 juta pegangan saham Golden Horse Palace Berhad dan Pengarah syarikat FlyJet Sdn. Bhd sebuah syarikat penerbangan jet peribadi yang turut dikongsi bersama Tan Sri Lee Kim Yew.

"SPRM DALAM POKET SAHAJA!"- ISKANDAR PEGAWAI UNDANG-UNDANG MARA

1. Dilaporkan 5 Pegawai kanan MARA yang dipinjamkan kepada MARA Corp dan Pengarah Eksekutif MARA Datuk Suhaili Abdul Rahman telah diarahkan bercuti sehingga siasatan kes SPRM selesai.

2. Noor Irwan Marmin pemangku CEO dibayar RM 269 ribu,  Rizal Abd Gani Pengarah Kewangan dibayar RM207 ribu, Iskandar Zainudin Pengawai Undang-undang dibayar RM 152 ribu,  Mohd Faizal Mat Top Pengarah Pelaburan dibayar RM168,022.32 dan Mohd Firdaus Zubir Pengarah Korporat dibayar RM169 ribu bakal direman SPRM hari ini.

Sunday 6 February 2022

SPRM SERBU 5 PEGAWAI MARA 7 FEBRUARI INI KERANA SALAH GUNA KUASA DI MARA CORP

 1. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan memulakan siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa membabitkan 5 pegawai kanan Majlis Amanah Rakyat (MARA) Gred 41 hingga 52 yang dipinjamkan secara 'Cross Fertilisation Program' mencuri duit MARA Corporation Sdn Bhd dengan tuntutan  bayaran melampau tanpa pengetahuan  Pengarah Eksekutif dan Ahli Lembaga Pengarah MARA Corporation Sdn Bhd.

2. Dalam erti kata lain SPRM akan menyerbu MARA Corp Isnin ini (7 Februari) dengan mengambil keterangan beberapa saksi daripada MARA Corporation (MARA Corp).

"SPRM memandang serius dakwaan wujud isu integriti membabitkan beberapa pegawai kanan MARA yang sedang disiasat secara dalaman oleh agensi berkenaan.

"Susulan itu, SPRM telah menerima satu aduan berkaitan isu ini dan akan memulakan siasatan pada 7 Februari 2022 dengan mengambil keterangan beberapa saksi daripada MARA Corporation," kata suruhanjaya berkenaan.

 

Saturday 5 February 2022

SPRM PERLU TANGKAP 5 PEGAWAI TINGGI MARA MENCURI PULUHAN RIBU DUIT RAKYAT DI MARA CORPORATION SDN BHD

 


1. Sejak semalam tular surat berhubung siasatan terhadap lima pegawai tinggi Majlis Amanah Rakyat (Mara).

2. Surat bertarikh 30 Januari itu dihantar oleh Pengarah Eksekutif Mara Corporation, Datuk Suhaili Abdul Rahman kepada Pengerusi Mara, Datuk Seri Azizah Dun.Thursday 3 February 2022

DOKUMEN BOCOR ‘LAPORAN KES AMBANK’ LIBATKAN ZETI, SUAMI BUKTI ZAMRI BAHAGIAN AMLA SPRM SEMBUNYI FAKTA KES 1MDB!

 Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menjalankan siasatan bagaimana kertas siasatan skandal 1MDB yang dijaga oleh Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) diketuai oleh Mohamad Zamri Zainul Abidin ‘Budak Shukri – Budak Lathefa Koya’ bocor kepada pihak luar.

Kertas siasatan itu, yang dikenali sebagai “Laporan Kes Ambank”, pertama kali diterbitkan oleh penulis blog Raja Petra Kamarudin dalam portalnya ‘Malaysia Today’ mendedahkan nama bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Zeti Akhtar Aziz serta bekas menteri persekutuan Nor Mohamed Yakcop.

Tuesday 1 February 2022

KES RASUAH EXCO DAP PENANG AKAUN DIBEKU RM2 JUTA BAKAL DIDAKWA?


1. Jika kes Naveen Kularasa Rasiah anak saudara MP Sungai Buloh Sivarasa Rasiah tahun 2017  boleh didakwa semula baru-baru ini dan kes Dr Maszlee boleh dibuka semula mengapa tidak SPRM membuka kes pemimpin DAP Exco Pulau Pinang?

2. Bukan inikah yang sangat ditakuti oleh DAP dan geng-geng Lim Guan Eng? Mereka fikir dengan menyerang Tan Sri Azam Baki maka akan memaksa Ketua Pesuruhjaya SPRM itu meletak jawatan atau berjaya dijatuhkan tetapi sebaliknya.