Wednesday, 25 January 2017

SKANDAL BMFL DIDEDAH CIA MAHATHIR TERLIBAT & LAPORAN AKHIR JAWATANKUASA PENYIASAT BUMIPUTRA MALAYSIA FINANCE LIMITED HONGKONG




DOKUMEN rasmi yang didedahkan badan risikan Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini mengenai skandal perbankan besar menggegarkan negara pada 1980-an menunjukkan ada pembabitan Tun Dr. Mahathir Mohamad menurut laporan portal berita."CIA DEDAH DOKUMEN SKANDAL MAHATHIR DALAM BMF" 

The Asian Correspondent berkata dokumen itu, antara 13 kertas siasatan yang dikeluarkan minggu lalu oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA), juga mempertikaikan respons pentadbiran Mahathir dalam mengendalikan kerugian kira-kira AS$1 bilion itu. Menurutnya, kerajaan Malaysia tidak boleh kata tidak tahu mengenai skandal itu kerana ia membabitkan Bank Bumiputera, bank dimiliki kerajaan yang berkait rapat dengan UMNO pada masa itu dan dipantau rapat oleh Kementerian Kewangan. 

“Tiada keputusan penting dibuat tanpa persetujuan atau pengetahuan mereka,” memetik kertas siasatan CIA bertarikh Mac 1985 bertajuk “The Bank Bumiputra Scandal: More Trouble Ahead for Malaysia’s Mahathir"

Berikut Laporan Lengkap Laporan Akhir Jawatankuasa Penyiasat Bumiputra Malaysia Finance Limited (Hong Kong). Bolehlah baca. Surat-surat Mahathir Mohamad selaku PM pun ada. Bolehlah baca dan padankan dengan laporan CIA itu. Mungkin agak panjang melebihi 70 muka surat tetapi boleh dijadikan sebagai rujukan. 





































SURAT MAHATHIR MOHAMAD- TIDAK MENGAKU



SURAT MUSA HITAM


SURAT TENGKU RAZALEIGH



JAWAPAN TENGKU RAZALEIGH



PERAKUAN KETUA SETIAUSAHA PERBENDAHARAAN



PERAKUAN ROBERT KOUK








14 comments:

  1. Perkara dah 36 tahun lebih dah buat apa nak panjangkan cerita lagi.
    Buat la cerita siapa putera raja Arab Saudi yang derma Rm 2,600 juta tu.
    Atau pon buat cerita duit SRC 42 juta masuk akaun Najib.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh..cherita Perang Badar lagi lama dah 1400 tahun lebih. Ok je.

      Delete
    2. kes 2.6 telah disahkan sprm mac 2016 sebagai drma dan tiada salah laku rasuah. tidur ke? pergilah google atau periksa web sprm. masa kes DIEG kau terima pulak masa kes IMDB kau tak mau. Macai....

      Delete
    3. ted manoff

      kau punya komen memang terbaik!! haha.. makan dalam ooo...

      Delete
  2. CIA kantoi. Kes BMF jadi tahun 79 dan 80. Dokumen CIA sebut tahun 85

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIA melapor tidak semestikan dalam tahun tersebut. kertas siasatan atau laporan politik mungkin melihat sesuatu isu terhadap sesebuah negara. CIA biasalah selepas tempoh 30 tahun dia akan mengklasifikasikan segala dokumennya semula. Beginia sahajalah... Macai bunga selalu ghairah pada laporan media seperti WSJ, DOJ, Sarawak Report, FBI,Guardian, New York, washington dlll...

      CIA ni satu dari laporan Amerika juga. Terima sahajalah ....

      Delete
  3. Captain M...tadi saya baca blog Malaysia Today..saya pun terfikir..Bahri..tu salahgunakuasa utk..ambil harta abng ipar tu...kan..nak tanya mana abng ipar tu dpt duit banyak2... Rm 100 juta tu...kaya betul..tauke balak k abng ipar nya.tu..atau tu sebenarnya duit si bahri..ni kena siasat...ni maklumlah abng iparnya dah meninggalkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laporan polis melaporkan peninggalan RM100 juta. Boleh semak artikel dan gambar semula

      Delete
  4. Rpk, bila nak balik malaysia? Dah jadi captain m skrg...kahkahkah

    ReplyDelete
  5. Captain M (Mangkuk)..skandal felda bila nak bongkar?? Dah ramai yg kena tangkap. Takut najib marah ke? Seleweng duit bela ikan sturgeon di malaysia..hahaha. Benda tak logik pun boleh lulus. Baik bela kuda belang atau ternak cheetah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat apa Pm nak takut bukan dia yng uruskan Felda..kau lagi mangkuk ayun...mcm..kaulah..duduklah kat surau masjid..last last anak kau kena tangkap edar dadah..polis tangkap kau ke atau anak kau...sbb itu..ramai yng kena tangkap sbb salahguna kuasa..bukan Pm so..nak fitnah Pm agak agaklah...ada Pm marah nak bongkar hal felda ni...yang tak betul perlu dibetulkan..tak kanlah semua perkara Pm kena uruskan..so apa guna pegawai yang dilantik..buat apa makan gaji buta.ke

      Delete
    2. bukan kah orang anak Felda mereka minta mengurus felda? selepas diberi mengurus felda mereka buat tahi!. jadi ada baiknya Felda diberi kepada orang luar bukan anak felda.
      Lagipun sejak najib jadi PM ramai pegawai felda yang melakukan salah laku rasuah ditangkap. So what?

      Delete
    3. CaptM, cuba baca betul betul laporan CIA muka surat 4. Ada ke CIA sebut Tun M terlibat
      Bab derma tu sprm tutup kes sebab apandi dobi arah buat demikian.
      Sedangkan di Singapura 4 orang telah dipenjarakan dan dua bank ditutup terlibat dengan 1MDB

      Delete
  6. kito kekbwh nie dpt menyalak cmnie yo lh...yg dh dapek mkn duit tu trbahak2...kok yo pon kes tu melibatkn TuN M ko tak..dh jadi najis tu nyo...kes yg skrg nie yg patut d salakkn wahai captain M...singapor dh dapek tangkap yg trlibat psl 1MDB...kek Malaysia nie fhm2 jelh...apo pon boleh sebab Malaysia boleh!!!!ado duit bolehyo boliwalaupon maruah...kerno bnyk lgi yg d simpan..cth yg kes air dokek sabah bru2 nie...dlm kabindt kasut,dlm peti ais ko mano enth dsimpan...ado fhm capitan M

    ReplyDelete

RUPANYA JHO LOW SERING KE RUMAH ZETI