Saturday 15 August 2020

PROJEK RM 89.1 JUTA : BEKAS SUSK MENTERI, TUNANG DIREMAN SPRM LIMA HARI


PUTRAJAYA: Seorang bekas setiausaha sulit kanan kepada bekas menteri dan tunangnya direman lima hari bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah RM3.7 juta berkaitan perkhidmatan pengiklanan di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya.

Perintah reman yang bermula hari ini hingga 19 Ogos itu dikeluarkan oleh Majistret Shah Wira Abdul Halim di Mahkamah Majistret Putrajaya, di sini hari ini, bagi membantu siasatan menurut Seksyen 17 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menurut sumber SPRM, lelaki berumur 29 tahun itu dan tunangnya yang berusia 28 tahun ditahan di ibu pejabat SPRM di sini kira-kira 5.44 petang semalam selepas mereka hadir menyerah diri.

Pada 12 Jun lepas, media melaporkan SPRM sedang mengesan bekas pegawai kanan kepada seorang bekas menteri, Mohd Saifullah Mohd Minggu@Mohd Hisham, 29, bagi membantu siasatan kes.

Sebelum itu, SPRM dilaporkan telah mendakwa seorang pemilik syarikat yang mempunyai kaitan dengan tender pengiklanan tersebut pada 27 Julai lalu mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan atas kesalahan mengemukakan dokumen dan invois palsu.

Pemilik syarikat berkenaan didakwa menggunakan dokumen palsu berhubung Tender RFP- Global Advertising Agencies and Promotion for Tourism bernilai RM89 juta bagi tempoh dua tahun.No comments:

Post a Comment