Saturday 19 November 2016

HASIL RASUAH: ADAM MENGAKU RUMAHNYA DI PUTRAJAYA RM2 JUTA DAN AMPANG SAUJANA RM880 RIBU BUKAN ATAS NAMANYA?
1. Selepas Banglo Disneyland Ampang milik Adam Rosly Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Ampang didedah kepanikan Adam Rosly semakin bertambah apabila didedahkan lagi dua buah rumah mewah di Putrajaya berharga RM2 Juta dan juga Ampang Saujana Elite RM 880 ribu. Selain kenderaan mewahnya atas nama orang lain. Sejak didedah hari pertama Adam kekal dengan gaya bongkaknya berkata ada ramai anak muda umur 28 tahun kaya sepertinya. 
2. Semalam akaun Instagram Adam yang memaparkan gaya hidup mewah Adam, rumah, kereta, perniagaan selain kerja politiknya telah ditukar status "Private" bagi mengelakkan netizen melihat kekayaan yang Adam selalu banggakan. 
BONGKAK & SOMBONG- Yang dibangkitkan Netizan ialah pengakuannya dalam Instagram rumahnya di Putrajaya dan Ampang Saujana Elite.Berapa pun rumah Adam jika beliau membuat pengakuan maka itulah aset miliknya. Adam perlu membaca instagramnya. Perniagaannya Terlalu sulit dan peribadi?

3. 18 November 2016 dalam sidang media Ketua AMK Ampang ini sedikitpun tidak berkurang gaya bongkak dan sombong dengan kekayaannya. 2 INTIPATI paling penting dari sidang media itu ialah;

i. PERTAMA: Pengakuannya sebagai anak muda kaya memiliki banglo mewah dan kereta mewah dalam usia muda (kononnya sebagai ahli perniagaan). Oleh itu Kata Adam “Saya memang suka tukar-tukar kereta. Kalau Jamal nak kaya, saya boleh ajar,”


4. Bagaimanapun Adam tidak menjelaskan kereta yang dimilikinya bukan atas namanya sama ada pemberian 'taukeh' kerana rasuah projek atau tidak. Malah Adam telah menyembunyikan semua kereta mewahnya selepas terdedahnya rumah Adam. Mengapa? takut?5. Mengenai 2 lagi rumah mewahnya yang terletak di Putrajaya dan Ampang Saujana Elite yang dimuat naik di laman Instagramnya, Adam takut dan enggan mengesahkannya sebaliknya mencabar netizen atau sesiapa yang mendedahkan rumah itu untuk membuktikan dua rumah itu rumahnya. 

Kenapa Adam tukar status"private' akaun Instagramnya? takut bukti?

“Kepada penuduh liar yang menviralkan dua lagi rumah mewah itu, sila buktikan rumah itu milik saya! Nombor berapa dan di mana alamatnya,
” 

6. Pengakuan Adam dalam Instagram yang akhirnya diprivasikan adalah satu bukti pengakuan itu adalah rumah Adam. Sama ada rumah itu bukan atas namanya, nama 'taukeh' atau pemberi rasuah projek kepada Adam. Ini perlu disiasat SPRM atau LHDN. 

ii. KEDUA: Keengganan Adam mendedahkan jenis perniagaan yang dijalankannya atas alasan terlalu peribadi dan konon mampu menjejaskan perniagaannya pula. Kata Adam 
“Perniagaan saya adalah peribadi, dan saya tak perlu dedahkan apa yang saya lakukan. Saya hanya akan jelaskan peniagaan saya kepada pihak berkuasa sahaja.

7. Namun paling lawak 16 November Harris Idaham Timbalan AMK Ampang membuat kenyataan media mengatakan Adam Rosly terlibat dengan perniagaan perabot di dalam dan luar negara. Betulkah? 


8.  Apakah Adam terlibat dengan perniagaan komisen rasuah yang besar dan pengubahan wang haram? PDRM, LHDN dan SPRM perlu menyiasat perkara ini. Tidak mungkin Adam boleh menjadi terlalu kaya. Tentunya penama di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) juga boleh didedahkan apakah perniagaan yang dimiliki Adam. Bagi LHDN berapakah cukai yang dibayar oleh Adam selama ini membolehkan Adam mampu membeli rumah Disneyland jutaan ringgit selain dua rumah mewahnya. 


9. Tidak mahu isytihar harta walaupun telah disarankan oleh Setiausaha Agung PKR Rafizi, Adam masih berkata dia perlu menerima arahan parti. Adalah lawak untuk mengatakan Perniagaan sesuatu yang rahsia dan terlalu peribadi tetapi jutawan hidup mewah. 


Timbalan AMK Ampang Harris kata Adam Taukeh Perabot tetapi sidang media Adam kata perniagaannya terlalu peribadi

10. Anak Mahathir Mokhazni, Mukhriz,Mirzan malah anak Muhyiddin mantan TPM Fakhri Yassin yang punya syarikat disenarai awam pun rakyat Malaysia tahu apa perniagaan mereka. Mukhriz memiliki saham terbesar dalam Opcom Holding Berhad monopoli membekal 'Cabel Fiber Optic' sejak 2003 secara Rundingan Terus dengan kontrak RM214. 2 juta pun kita rakyat Malaysia tahu. 

11. Siapa Adam? kaya setakat mana Adam ini? Fakhri Yassin pemilik Thriven Global (Mulpha Land), malah hospital swasta Mahkota Medical Centre serta menjadi ahli Lembaga Pengarah Eden Berhad milik mentuanya pun rakyat Malaysia tahu jenis perniagaannya. Jadi mengapa Adam perlu menyembunyikan perniagaannya? apakah yang beliau lakukan sekarang?  


12. Adam bongkak mencabar Netizen bermakna dia juga mencabar pihak berkuasa seperti SPRM dan LHDN menyiasatnya segera. SPRM apa tunggu lagi!

“Saya setuju dengan cadangan isytihar harta, tetapi apa keperluannya? Saya bukan penjawat awam. Tetapi saya bersedia melakukannya jika ada arahan parti untuk jernihkan keadaan,” Bukankah Rafizi SUA sudah meminta Adam berbuat demikian?No comments:

Post a Comment