Wednesday, 21 December 2016

KONTRAK BIOMETRIK ANAK MENANTU MUHYIDDIN BAKAL DIBATALKAN?




1. 16 Disember lalu Kerajaan memberi kata dua kepada pihak pembekal biometrik agar memperbaiki sistem biometrik di pintu-pintu masuk negara mengikut spesifikasi yang ditetapkan jika tidak mahu perkhidmatan mereka dibatalkan. Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan tidak boleh bertolak ansur dalam soal itu kerana perkhidmatan terbaik seharusnya diberikan untuk rakyat.

“Walaupun Jabatan Imigresen sedar perkara ini berlaku dan berusaha memperbaiki dari semasa ke semasa tetapi kami telah sampai ke tahap ditolak ke dinding yang mana kita tidak boleh terima lagi perkhidmatan yang dilakukan oleh pihak pembekal berkenaan"



2. Captain M pernah mendedahkan isu ini pada 11 Oktober lalu dalam entri MUHYIDDIN BUKAN SAJA SAPU RM4BILION #BESTARINET YTL TETAPI BOLOT JUGA 'BIOMETRIC SYSTEM' RM 912 JUTA KEPADA MENANTUNYA? DEMI RAKYAT KE POKET SENDIRI?. Kata dua TPM kepada syarikat pembekal iaitu Nexbis Sdn Bhd pasti menggusarkan syarikat itu. tan Sri Muhyiddin dan menantunya mungkin masih bergoyang kaki kerana sudah menerima komisen dari projek itu.


3. Pada tahun 2011 kerajaan telah meluluskan kontrak Biometrik secara konsesi kepada Nexbis Sdn Bhd selama 12 tahun hingga 2023 (Bermakna baki kontrak dalam 7 tahun). Dokumen RAHSIA Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing-Pendatang Asing Tanpa Izin mengesahkan syarikat Nexbis Sdn Bhd sebagai syarikat yang diperakukan. Anda boleh melihat sendiri bagaimana Tan Sri Muhyiddin selaku Pengerusi Jawatankuasa Kabinet meluluskan kertas kabinet untuk manfaat menantunya. Nexbis Sdn Bhd dibayar hampir RM1billion iaitu  RM912 juta dan cara kutipan levi dilakukan.




4. Captain M menjangkan kontrak Nexbis Sdn Bhd milik menantu Muhyiddin pasti ditamatkan berdasarkan kelemahan sistem itu. Kelemahan sistem biometrik Nexbis sudah dikesan sejak 2011. Malah sistem yang digunakan itu dikatakan telah gagal dibeberapa negara. Bagaimanapun kerana syarikat itu satu ketika mempunyai kabel besar jadi tidak mungkin ditamatkan. Namun kali ini dibawah Menteri KDN Dato' Seri Zahid Hamidi pasti akan berlaku. 

5. Apakah ini akan memberi ruang kepada pesaing lamanya iaitu Datasonic Group Berhad satu lagi syarikat yang sekarang mendapat kontrak mencetak MyKad dan juga passport? Datasonic adalah syarikat yang tewas disaat akhir kerana kabel Nexbis Sdn Bhd ialah Muhyiddin Yassin yang lebih berkuasa. 

Saingan ketat Nexbis Sdn Bhd ialah Datasonic Group Berhad. Bagi syarikat Datasonic Group Berhad anda boleh mengikuti perkembangan cerita
syarikat ini dalam Page Jeneral M (Perang Cip)

6. TAHNIAH TPM kerana berani bertindak tegas. Jangan lindung. Mereka nilah pembiaya kempen Muhyiddin nanti. Buang je...

5 comments:

  1. Habibur rahman taja blog ni ke?

    ReplyDelete
  2. Kenapa kau ade masalah ke ? Dah goyang n takut ke ? Dato Adlan ke yg suruh tulis ni ? Ini mesti dtg dari kalau tak ahli keluarga Dato adlan berhan yg dulu miskin tapi tiba2 jadi kaya raya lepas lepas Dato adlan diberikan project biometrik oleh pak mertua tsmy yg cakap tak serupa bikin tu atau pun pencacai2 kawan2 Dato adlan yg tak ade masa depan tapi harap dpt jadi kaya raya mcm Dato adlan juga ka ? Hahaha atau Dato adlan sendiri yg mula takut n gelabah ? Hello Apa masalah ko kalau habibur yg taja atau tidak ? Yang penting ianya adalah benar n bukan rekaan ..tsmy semasa jadi tpm telah menyalah guna kuasa sebagai tpm bgi meluluskan project 6p pemutihan yg bernilai 914juta kpd nex biz walaupun sebenarnya ade pihak yg lebih layak dari nex biz tapi kerana Dato adlan berada dibelakang nex biz maka tsmy telah gunakan kuasa beliau bagi menyokong nex biz bgi diberikan kontrak nex biz ni dan skrg nex biz gagal utk melaksanakan seperti apa didlm kontrak ! selepas ni pasti akn terbongkar segala galanya dan kita ingin lihat tsmy n dato adlan jawap bagaimana kerajaan boleh terima harga nex biz yg terlalu tinggi dan mengarut ? Kita ingin tau adakah harga tersebut telah di naikkan utk memberi komisen kpd dato adlan n tsmy yg di Bayar oleh nex biz kpd satu syarikat diluar negara yg berpengkalan di virgin island ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Kalau berani kerana benar biar mintak Captain M tunjuk kan muka Captain M agar Dato Adlan dapat saman untuk kita tengok siapa benar siapa menfitnah..

    ReplyDelete
  4. Orang tanya "Habibur rahman taja blog ni ke?" dia punya melatah kalah perempuan meroyan lepas bersalin. Tu la org dah bilang siang2, kalau nak cakap biarlah ada fakta. Ini main tembak aje macam ayam lapar tengah patuk dedak. Tunjukkanlah muka baru lah ada telor. Ayam mesti ada telorkan? Ke ni kes ayam makan dedak je dan telor simpan kt rumah? Nak fitnah org memang senang. Nak bercakap burung kakak tua pun boleh cakap. Saya ulang, tak kira la ditaja atau tidak, kasi kluar la lu punya gambar. Bagilah hak kepada orang yang difitnah untuk mempertahankan dirinya. Bukanke lu punya motto "Mempertahankan". Atau sebenarnya cuma mempertahankan fitnah???

    ReplyDelete

RUPANYA JHO LOW SERING KE RUMAH ZETI