Monday 3 June 2024

DRT Selangor, Projek suami Hannah Yeoh memeningkan kepala DAP?

 


Dulu suami Shahrizat kini suami Hannah Yeoh

Yang dapat Projek Rintis Demand Responsive Transit (DRT) Kerajaan Selangor sejak 2021 ialah Asia Mobiliti Technologies syarikat dikuasai Ramachandran Muniandy suami Hannah Yeoh Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh tetapi yang salah ialah Hannah Yeoh dan DAP!

Ramachandran Muniandy tidak mendapat projek daripada Kementerian KBS tempat isterinya bertugas maka unsur kepentingan tidak berlaku.

Naratif di luar sana ialah isu moral pemimpin DAP, suami Menteri atau keluarga terdekat dapat projek rundingan terus kerajaan negeri. Rakyat kata jika dulu Shahrizat Jalil didesak meletak jawatan parti kerana suami dan anak dapat projek NFC maka apa beza Hannah Yeoh dan suaminya?

DAP nampaknya bersilat menepis dengan pelbagai jawatan. Jawapan mereka tidak selari malah mengundang lebih besar masalah persepsi rakyat.

Antara infografik tular yang memeningkan DAP


Sebelum itu Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Mobiliti Selangor, Ng Sze Han, berkata kedua-dua syarikat iaitu Asia Mobility dan Badan Bas Coach Sdn Bhd (Nadi Corp) dipilih melalui tender namun katanya ia juga dipilih secara Proof Of Concept mereka melaksana bukti konsep terlebih dahulu. Maksudnya Syarikat suami Hannah Yeoh telah melakukan pilot projek sejak tahun 2021 melalui aplikasi Trake Ride dan Mobi Community.Jawapan paling ‘pening’ Syarikat suami Hannah Yeoh ialah tender terbuka DRT akan mewujudkan monopoli di negeri itu. Monopoli kepada siapa?

"Ini akan membantutkan daya saing dan merampas peluang untuk merintis perkhidmatan dalam persekitaran dunia sebenar dan menilai prestasi penyedia perkhidmatan dalam tempoh masa yang munasabah,"


Jika POC dibuat Syarikat dan aplikasi Trake Ride dan Mobi sejak tahun 2021 bermakna sudah tentulah kontraktornya ialah yang melaksana POC. Ini sama seperti rundingan terus. Tak kan Syarikat suami Hannah Yeoh buat POC tetapi syarikat lain pula yang buat. Monopoli sudah berlaku daripada Asia Mobiliti bukan syarikat lain.Sepatutnya Kerajaan Negeri Selangor melantik konsultan terlebih dahulu, tender terbuka dan selebihnya jika suami Hannah Yeoh kawtim sekalipun itu cara masing-masing lobi projek. Mustahil hanya dua syarikat saja yang layak. Semakan kewangan dua syarikat dilantik tidaklah sebagus mana malah seorang lembaga pengarahnya adalah daripada projek Selangkah Selangor. 

Lagipun sangat tidak kena dan sesuai cara Asia Mobility Technologies Sdn Bhd mempertahankan pembabitannya dalam perkhidmatan transit responsif atas permintaan (DRT). Mereka patut menutup mulut dan membiarkan Kerajaan negeri menjawabnya..

Mari lihat jawapan Tony Pua DAP yang lantang isu NFC dan suami Shahrizat Jalil. Pua membidas mereka yang membandingkan kedudukan Yeoh dengan bekas menteri Shahrizat Abdul Jalil, yang suaminya pengerusi eksekutif National Feedlot Corporation Mohamad Salleh Ismail terlibat dalam kes sivil di mahkamah yang menuntut semula pinjaman kerajaan bernilai berjuta-juta ringgit. Katanya membandingkan Hannah Yeoh dengan skandal NFC. Oh wow. Soundbites yang hebat. Umpan klik yang hebat. Pasti hebat untuk imej yang lebih suci berbanding orang lain. Hakikatnya Mohamad Salleh Ismail suami Shahrizat menang kes di mahkamah.Isu moralnya Suami Shahrizat Jalil dan kini suami Hannah Yeoh. Suami dapat projek yang bukan isteri beri! Tapi mengapa Hannah Yeoh boleh dan Shahrizat tak boleh.

Apa pula jawapan Wanita DAP? Kata mereka Syarikat suami Hannah Yeoh belum diberi kontrak hanya secara proof of concept (POC). Tapi media melaporkan sebaliknya. 

Apa pula jawapan SPRM? Tan Sri Azam Baki terlalu awal kata tidak dan sekarang U-turn SPRM buka siasatan.  SPRM mesti berjaga-jaga dan bijak meraih untung dalam siasatan bukan mengundang kritika netizen. Bukan susah bagi jawapan 'Kita akan siasat' kita akan siasat! Profesional atau paling tidak berlakon dan berdramalah sikit.

 

 

 

8 comments:

 1. Nevin Tan anak taikun Vincent Tan sah selamat dari sebarang hukuman tanam berkilo kilo ladang ganja. Jho Low mme sah lesap lepas kaya raya

  Sebab big boss Malaysia King Puppet adalah pemegang kedua terbesar saham 7 Elevan dan Stabak...!!! Camne nak memburu ni... Memburu sambil memburit...!!

  Syarikat induk Starback merasuh anak2 raja dengan memberi jawatan2 penting dalam syarikat tersebut? Harap SPRM segera siasat? Heret pemberi rasuah tersebut kemuka pengadilan.

  Dahulu penjajah British selalu menyogok raja2 dengan memberikan hadiah2 mewah dan sebagainya? Betul ke? Perangai rajaraja Melayu..!! Kalau betul harap ianya tidak berulang... kah..kah..kah.

  Betul stabak rasuah Raja elok memburu dimulakan di stabak.

  Bunga bunga wayang gebang geli geli memburu sambil nak memburit dah mulai nampak...!!!

  #gebangjerlebih

  ReplyDelete
 2. Bahana sumpah laknat bossku.. Kenapa tetiba terpekik terlolong sekor barua DAP@ LeeKwanYew masa ini... Kau dah kenapa barua..!?

  Apa yang terbaik untuk Mahathir lakukan ada lah melafaz sumpah seperti Datuk Seri Najib dengan menyebut jika beliau tipu mohon Allah melaknati dan keluarga nya, tetapi jika benar maka sesiapa yang memfitnah akan menerima laknat Allah.

  Sudah pasti rakyat membuka mata berkenaan Zeti Aziz yang suami Taufik Ayman dan anak penyamun mereka memiliki wang 1MDB sebanyak RM700 juta tetapi tidak didakwa dakwa lagi.

  Sayang keturunan bijak pandai Professor Diraja hanya mampu melahirkan dan mewarisi keturunan penyamun negara..!!

  Tambah lagi mahkamah Amerika sudah sahkan bahawa Gabenor Bank Negara kesayangan Mahathir telah disahkan menerima rasuah tetapi Kerajaan Malaysia tidak bertindak lagi.

  Ketika DSNR melafaz sumpah laknat ramai yang jahil mencemuh seolah olah menyatakan Najib boleh menipu dengan mengguna nama Allah.

  Namun satu persatu ditunjuk oleh Allah dengan tumbangnnya Kerajaan 22 bulan.

  Kemudian satu persatu watak terkena bahana sumpah laknat Bossku..!!

  Dari Syed Sadiq, Lateefa Koya, Muhyiddin Yassin dan menantu dan lain lain lagi dengan sasaran berakhir terkena Mahathir , Tun Daim.

  Maka, usah buang masa dan wang rakyat mencari wang Mahathir diluar negara, ean Mahathir tidak perlu tunjuk keberanian sesama kalangan manusia.

  Lafaz sahaja sumpah “Wallahi Wabillahi Watallahi saya Mahathif tidak mencuri wang negara

  Ketika perbicaraan Roger Ng, Timothy Leissner telah memberitahu Zeti Aziz telah disogok untuk melukuskan Bon dalam apa yang digelar “overnight approval”,

  Namun Kerajaan Malaysia masih tidak mendakwa suami dan Zeti Aziz lagi. Jho Low lesap kaya raya sambil ketawa terbahak bahak melihat betapa bodoh bangang nya pemimpin Melayu digunakan semahu mahunya.. Di kalanhag kaum Type C , DAP@LeeKwanYew akan menganggap Jho Low adalah panglima mereka.

  Cuma barua barua Melayu DAP@LeeKwanYew dibawah DAP@LeeKwanaYew terkinja ninja tak sedar diri dibodoh bangangkan semahu mahunya oleh kaum Type C ini...!! Yang lagi parah tiada sekor cipan dari penguasa seperti PDRM, SPRM berani tangkap Jho Low...

  Paling malang ada sekor dari keturunan buntal yang mengaku sangat pandai memburu. Mengakui sangat pandai memburu di daratan dilaut dalam katanya.

  Bila disiasat ingatkan ikan buntal ini bebas memburu dilautan dalam rupa rupanya ikan buntal perhiasan ini hidup dalam sebuah akarium dalam rumah taikun judi Type C... No wonder anak taikun tanam berkilo ganja gagal ditangkap dan diburu hingga kini....kikikiki..!!


  Kah kah kah


  KHALAS

  ReplyDelete
 3. Formula Diesel dan tulur ...

  RM1.20 kenaikan diesel = 40 bijik tulur 3 sen diskaun

  Sekarang dok ralit cherita pasai penurunan teloq sebanyak 3 sen ...Kalau nak cakap sangat "terms of tulur".... Nak bagi walaun faham

  Kenaikan harga RM1.20 se liter diesel itu bersamaan penurunan bagi diskaun 3 sen bagi 40 biji telor ayam...itu lah hakikatnya kah kah kah..!!

  Kalau nak dapat balik kenaikan sebanyak RM1.20 se liter, walaun kena mentekadarah 40 biji teloq...itu lah bahasa tanpa PaduBudi yang rakyat mudah faham,bukan bahasa Fahmi dan Rafizi

  Saya ulangggg...!!

  Formula tulur diesel...

  RM1.20 kenaikan diesel = 40 bijik tulur 3 sen diskaun


  Kah kah kah...

  KHALAS

  ReplyDelete
 4. Peeghhh..!! pelik pulak dahhh, MAHB untung tapi kenapa nak jual saham kepada pro-Israel? – Tun M

  Kah kah kah ...paku dulang paku serpih, ngata orang dia yang lebih... Ini betul punya nyanyok atok telo labuh nih......!!

  Apa apa pun tahniah lah Tun cuba nak membatu api sesama barua DAP@LeeKwaYew. Bagus lah membatu api sesama barua ini... Kami orang Melayu nak tepok tangan ketawa terbahak bahak sesama barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri ..

  Macam Jho Low tepok tangan sesama kaum mata sepet nya melihat barua DAP@LeeKwanYewhaah tepokkk berbunuhan sesama sendiri keluar masuk mahkamah sedangkan Jho Low sampai sekarang lesap, bebas kaya raya billion hingga tiada sekor ketua cipan Dari PDRM, SPRM, AG mahu mendakwa apatah lagi nak menangkap Jho Low... Begitu lah kami Melayu tepok tangan lihat sesama barua ini membatu api berbunuhan sesama barua..

  Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan tindakan Malaysia Airports Holding Bhd (MAHB) menjual 30 peratus pemilikan sahamnya kepada Global Infrastructure Partners (GIP) yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat (AS) sedangkan syarikat itu untung RM543 juta tahun lalu.

  Ni fakta bila atok tolo labuh jadi PM Kali ke 2 berapa pulak harta negara yang samasa Bossku buat untung tapi dijual oleh tolo labuh saka renta pada Singapura penyokong genoside Yahudi Isreal..

  - Jual 12 strategic assets worth RM25.6 including pada Singapura Hong Kong dll - PH
  - Jual assets IHH Berhad (RM8.42 billion) pada Singapura - PH
  - Jual Sapura Upstream (RM3.7 bililon) - PH
  - Jual Acibadem Sigort (RM1.25 billion) -PH
  - Jual Telco M1 (RM1.65 billion) - PH
  - Jual TNB shares (RM1.05 bililon) - PH
  - Jual Boustead Plantation (RM1.2 bililon) pada Singapura - PH
  - Jual Axiata Digital (RM0.579 bililon) - PH
  - Jual BDO Unibank (RM0.415 bililon) - PH
  - Jual CIMB (RM0.364 billion) - PH
  - Jual Royale Chulan Hotel (RM0.197 bililon) pada Singapura - PH
  - Jual Bangunan Hong Kong Consulate building, sold to a buyer from China (RM1.6 billion) - PH
  - Khazanah’s jual 16% of its stake in IHH Healthcare to Japan’s Mitsui & Co for a meagre RM8.42 billion, leaving Khazanah only 26% equity interests in the company, a share cut worth RM13.13 billion today...!! - PH

  Helok tolo labuh saka renta ini di hanyutkan ke Pulau Batu Putih bersama Boboi dan Marina Gereja...

  Kalau nak membatu apikan aljubori papangang tu cari lah batu api yang kuat sket.. Batu api Tun tak kuat sangat spark nyee Tun ooiii...!!

  Cuba cari batu api yang lebih besar Sket mana tau bila batu api lebih besar sket boleh kasi pecah kedua dua kepala Tun dan Papangang kepala barua DAP@LeeKwanYew.

  Baru senang kaum Melayu hanyutkan kesemua barua barua DAP@LeeKwanYew ke Pulau Batu Putih sanun...!!

  #kasikuatsketbatuapituhhh

  ReplyDelete
 5. Ada usaha gang DAP dari Teresa Kok, Tan Kok Way dan Hanna Yeoh untuk ambil Tanah yang sangat luas di kolam Bohol utk tadahan Banjir Kinrara

  Edisi siasat Captain M Mohon sila siasat

  ReplyDelete
 6. Di Bakap dengan gantung bunting Bossku sahaja majority kemenangan Naik memdadak 3000%

  Hidup Bossku...!!

  Hanya dengan gantung poster Bossku di Sg Bakap tiba tiba terjun melintang si Rafizi, Wak Jahit walaun dalam Sungai Bakap

  kah kah kah

  Kesilapan besar di KKB Hari itu sepatutnya ahli yang digantung dan dipecat Wak Jahit wajib hadir untuk sabotaj pengundi Melayu dalam UMNo...

  Sepatutnya di KKB Hari itu wajib gantung poster Bossku... Pasti kalah Calon Cina amoi tu

  Pastikan poster dan bunting Bossku digantung di PRK Kelantan haah...

  #NoBaruaDAPNoLeeKwanYew

  ReplyDelete
 7. Wahai Anak Anak katak papa seklian....!!

  Saya ulangggg..!!

  Kajian medapati ahli UMNo akan U turn 360° bila risalah, poster, bunting dan fliers perbandingan pentadbiran Bossku VS Papangang diedar pada pengundi akar umbi UMNo dan pengundi atas pagar di Sg Bakap...!!!

  Fitnah jijik dengan gambaran negara berada didalam kehancuran telah dimainkan. Negara telah dimufliskan dan bermacam lagi.
  Apa sahaja yang buruk mesti dikaitkan dengan DSNR, Jika ada pembunuhan pun segera dikaitkan dengan DSNR. Hari demi hari dimainkan DSNR mencuri dan merompak, dan DSNR pun tumbang.

  Akhirnya kebenaran muncul, semuanya sekadar fitnah sahaja. Kes 1MDB juga nemalukan negara dengan sistem kehakiman menjadi bahan gelak ketawa rakyat. Sehingga jatuh hukum pun tidak nampak bukti selain kenyataan saksi sahaja.

  Paling memalukan pencuri sebenar Jho Low, Zety Taufik Ayman Jasmin Loo Nik Faisal Tim Lessner dan lainnya tidak didakwa walau terangan mahkamah Amerika nendedahkan pencuri adalah kroni kepada yang mencipta kes.

  Pada katak katak politik PRK Ngiri nanti bole lah tolong dan kempen untuk parti lawan sebab katak politik sebab semua dah boleh jadi katak... Cuma tahan sikit muka kena tebal...!!

  https://vt.tiktok.com/ZSYgVCK2q/

  Jangan lupa edar risalah bebaskan Bossku tangkap Jho Low, Zety Dan Taufik Ayman di DUN Nengiri sebagai solidariti untuk Bossku..

  Aura Bossku di PRK Sg Bakap sangat hebat sekali.. Hanya gantung bunting, poster dan fliers Bossku kemenangan bergaya pembangkang dengan pertambahan mejority 3000% pengundi.

  Angkara golongan yang tidak suka membaca dan mencari infomasi dan data lebih ramai dari golongan yang berpengetahuan.

  Maka kerana rakyat golongan ini lah yang mengakibatkan ada nya pemimpin tidak berkualiti dan rendah moral dan low class leadership seperti Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng , Mat Sabu, Rafizi yg seangkatan dengan mereka

  Terkadang pemimpin jenis ini tidak ambil cara tamadun dan tertib lalu terpekik dan terlolong didalam Dewan Parlimen seperti Jelutong.

  Mereka seringkali ganggu hujah pihak lawan supaya terhenti dan tersekat pendedahan fakta.

  Karma sumpah laknat Bossku serta aura Bossku di PRK Sg Bakap sangat hebat sekali.. Hanya gantung bunting, poster dan fliers Bossku kemenangan bergaya dengan pertambahan mejority 3000% pengundi..!!

  PRK Nangiri pasti menang dengan majority 10 ribu jika strategi yang sama dengan mengantung poster, fliers risalah perbandingan pentadbiran Bossku VS Anwar Ibrahim. Bossku makin polular walau dibalik tirai besi angkara fitnah jijik.

  "Asal kencing pasti Anwar Ibrahim. Asal Anwar Ibrahim pasti hancing"

  ReplyDelete
 8. Ini celita alwah Teo Beng Hock VS Laki HannaYeoh maaa...!!

  Nasib barua DAP@LeeKwanYew Type C.. Macai type C mampos kering terjun Bangunan mcm Teo Beng Hock , pemimpin DAP Type C spt Hanna Yeoh kaya raya.

  http://tukartiub.blogspot.com/2024/07/sapa-bunuh-teoh-beng-hock.html?m=1

  Barua DAP@ LeeKwanYew baju kuning taik bila nak guling guling atas jalan raya ajak Spiderman Hew guling guling yehhhh..!!

  BERSIH bagi markah F pada Anwar Ibrahim link bawah ni ..!!

  https://m.malaysiakini.com/news/708099

  Nak Jadi barua Papangang Madani dan barua DAP@LeeKwanYew mudah syarat nya satu saja

  Syaratnya .... Iaitu


  Kena jadi bangang..  maciam makan nasi kangkang cibai DAP@LeeKwanYew wooo...!!

  Itu saksi utama alwah tan sri jatuh mampos telejun bangunan kes torwong Bawah lauit apa celita... Bila mau guling guling jalan raya ma..!?
  Kah kah kah...!!

  #seronokmembatuapirupanyaadooi..aii..kikikiki

  ReplyDelete