Saturday 14 January 2017

BUKTI PEGAWAI SPRM TAHI GOLF, PTD STRESS, RASUAH ERA SHAFIE APDAL KKLW DIBIARKAN?1. Sejak Datuk Dzulkifli Ahmad Ketua Pesuruhjaya SPRM awal januari lalu mengingatkan penjawat awam khususnya peringkat pengurusan tertinggi di seluruh negara supaya berhenti bermain golf di luar negara kerana dikhuatiri berlaku unsur rasuah disusuli kenyataan  Datuk Azam Baki TKP SPRM tentang ciri Rasuah Golf serta merta semua pegawai SPRM memadam status bermain golf mereka atau apa sahaja gambar dalam kejohanan golf melibatkan SPRM. Semacam mereka sedar akan perkara yang bakal berlaku.

Dulu budak Shukri &
Bahri. Audit berani masuk? 
2. Begitu juga apabila SPRM mula menangkap penjawat Awam Pegawai Tadbir Diplomatik seperti KSU, Pengarah, dan pegawai mulalah semua Geng PTD merasakan SPRM memusuhi PTD. Wujudlah whatsapp group menghentam SPRM. Mulalah PTD di pejabat SPRM membalas dendam pegawai penguatkuasa yang menipu tuntutan perjalanan dan lain-lain. Kata PTD pegawai SPRM bab tuntutan amat teruk sekali. Tuntuan palsu. Ketika KP Tan Sri Abu Kassim dan Dato Sri Shukri Arif gejala ini amat berleluasa di kalangan pegawai. Cakap tidak serupa bikin! Dulu pegawai SPRM berpuak-puak antara Team KP dan Team TKP. Di zaman Datuk Dzukifli Ahmad ni nampak gejala ini berkurang dan banyak kes berprofil tinggi ditangkap dan didakwa. Datuk Bahri Pengarah Operasi Khas SPRM dulupun selain dari minat kes 1MDB merampas harta anak yatim itulah tugas beliau yang nampak.

3. Tangkapan terhadap Datuk Mohd Arif Ab Rahman Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah kerana kes rasuah baru-baru ini menambahkan lagi kegusaran pegawai kerajaan terutama Kumpulan PTD terhadap SPRM. Siapa lagi seterusnya. Mantan-mantan PTD KKLW dan kementerian lain turut resah menanti penuh debar. Tidak kurang para pegawai khas Menteri KKLW Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob yang berurusan akrab dengan Dato' Mohd Arif KSU itu. 

4. Belum sempat pun Dato' Sri Ismail Sabri Menteri KKLW membongkar habis-habisan rasuah Shafie Apdal di KKLW melibatkan para pegawai Shafie Apdal SPRM sudah mencekup KSU KKLW terlebih dahulu. KSU yang dibawa oleh Ismail Sabri khas dari Kementerian Pertanian ke KKLW dan KPDNKK ini seakan-akan menjerat Ismail Sabri.   Seperti serangan kepada usahanya bakal mengisi Naib Presiden UMNO sekali lagi Datuk Abd Rahim Hassan CEO TEKUN didakwa kes rasuah untuk tahun 2017. Tahun lalu Dato' Arif sebagai KSU MOA adalah ahli lembaga pengarah Tekun. Dilantik KSU KKLW berkuatkuasa 16 Oktober 2015 lalu hanya 1 tahun 3 bulan diperlukan menangkap Dato' Mohd Arif.

4. Persoalannya Dato’ Ibrahim Muhamad, Ketua Pengarah MARA dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah(KKLW) berkuat kuasa pada 24 November 2010 sehingga 2015 bertahun bersama Shafie Apdal dan para pegawainya PTD kaya raya pun SPRM tak mampu nak tangkap! Sangat Ironis. Pegawai SPRM perlukan 3 bulan mengintip Dato Mohd Arif, tapi sejak 2010 hingga 2015 Shafie Apdal, KSU dan Pegawai PTD era itu kaya raya tak boleh nak rampas dokumen, lihat rumah dan kenderaan mewah pegawai, Malah kini mereka berpindah bertugas di kementerian dan agensi lain. 

5. Sepatutnya Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob sedar lebih awal dan menganyang habis-habisan sebagaimana janjinya pada 10 Oktober 2016 itu selepas isu rasuah membabitkan Pengarah dan Timbalan Pengarah Jabatan Bekalan Air Sabah menggunakan dana BALB 3 bilion. Sehingga isu itu selesai Menteri KKLW sudah boleh "Divert" isu dengan paparan pendedahan baru satu persatu. Dia harus berani mengorbankan beberapa pegawainya atau pegawai KKLW yang lama dalam era Shafie Apdal jika bersalah bukan melindunginya. Playsafe akan menjejaskan persepsi terhadapnya. Dia Menteri dan berkuasa penuh kepada kementeriannya. 

6. Tapi tidak berlaku dan kelihatan Menteri KKLW diserang oleh sekumpulan musuh-musuhnya. Ditambah pula lagi isu tajaan syarikat  milik MARA iaitu Syarikat Pelaburan Mara dan UniKL yang terpaksa menteri membuat keputusan menangguhkannya tanpa berunding dengan Pengerusi MARA. Apa maksudnya? KKLW dan Menteri menjadi tempat pemburuan!  dan kelihatannya Menteri dan Pengerusi MARA tidak sefahaman dalam kes tajaan ini. Ini tidak bagus dari sudut persepsi. Harap Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob Menteri KKLW ni sedar apa yang berlaku!

Pegawai SPRM pun Tahi GOLF!

7. Datuk Dzulkifli Ahmad KP SRPM sedar pegawainya kaki golf bukan sahaja dalam negara tetapi juga luar negara. Bermain dengan kontraktor ni bukan benda baru. Begitu juga pegawai SPRM makan malam di hotel mewah bersama kontraktor dan orang politik bukan benda baru. Cuba Netizen stalker facebook pegawai SPRM ada yang kaki golf, kaki dinner, tunjuk percutian di luar negara, anjur kejohanan Golf bersama syarikat dan lain-lain lagi. Bukan Captain M hendak memdedahkan keburukan pegawai SPRM tetapi hendak mereka pun hanya cakap tak serupa bikin juga! Pegawai SPRM juga manusia biasa mereka bukan malaikat tidak pernah buat silap. Pegawai SPRM juga pernah melakukan rasuah seperti Kenny Chua atau bekas mantan TKP (Pencegahan) SPRM yang memburukkan siasatan ketika bersama Lim Guan Eng. Apa nak hairan!

Ketika Dato' Sri Shukri buat perangai dahululah dalam SPRM. 

Sebelum Lim Guan Eng didakwa. Berhempas pulas menyiapkan siasatan kes yang dijanjikan 3 Mac 2016 meleret ke bulan Jun 2016. Politik SPRM akhirnya Datuk Seri Mustafar Ali terpaksa dikorbankan dengan imej buruk ketika itu.Siapa Pegawai SPRM yang bukan Kaki Golf? Datuk Azam Baki adalah seorang kaki Golf tegar. Cumanya beliau tidak bermain dengan kontraktor. Bagaimana dengan orang politik? Pegawai PTD dll?. Sumber dalaman terdapat pegawai SPRM yang juga ketagih golf, gila pertaruhan golf, main dengan kontraktor malah bermain di luar negara. Mahu didedahkan?

8. Jika pegawai SPRM tidak menahan bekas pegawai KKLW yang jelas rasuah di KKLW sebagaimana didedahkan sebelum ini ada baiknya Captain M akan dedah satu-satu perangai pegawai SPRM. Kita beri peluang pegawai SPRM bermain dahulu. Yang ada kita paparkan sebagai bau-bau al kisah pegawai SPRM sahaja. Kisah syarikat Muhibbah Dua (M) Sdn Bhd yang menganjurkan Kejohanan Golf bersama SPRM. Selain main Golf dan makan di hotel mewah menganjur kejohanan Golf bersama ini tak salah ke Datuk Azam Baki TKP SPRM? Syarikat tiada rekod audit sejak 2013 anjur Golf
bersama SPRM 2015? Apakah agaknya keistimewaan syarikat ini? mendekatkan hubungan SPRM dengan penganjur atau dengan penaja penganjuran?


Pengarah SPRM Sabah ketika itu ialah Dato' Hishamudin Hashim.  Apakah beliau tahu program ini? 
9. Ini adalah satu contoh yang dapat dipaparkan. Ada banyak lagi kejohanan golf melibatkan SPRM serta para pegawainya yang ketagih main golf. Kita percaya amaran Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru jelas menegur bukan sahaja penjawat awam lain tetapi pegawai SPRM yang telah lama membudayakan gila golf bersama kontraktor ini. Syabas KP SPRM. Tiada kompromi.10. Kita berharap kes rasuah pegawai KKLW disiasat segera bukan hanya melibatkan Dato' Mohd Arif. Hakikat sebenar rasuah ketika era Shafie Apdal menjadi Menteri KKLW lagi teruk. Berbilion peruntukan projek luar bandar seperti Bekalan Air Luar Bandar (BALB) masuk ke poket pegawai KKLW dan agensi. Kes-kes laporan rasuah terhadap Manikavasagam, Zuraida, Payah Indah Wetland, pembelian SPLASH Gamuda dan Adam Rosly yang tertangguh tidak wajar disenyapkan. 

Kepada PTD jangan stress SPRM! kalau salah patut ditangkap, kalau tak salah apa nak takut!!!


Captain M
14 Jan 2016

1 comment:

  1. Datuk Mohd Arif Ab Rahman ini didedahkan perangainya oleh Dr. hassan Ali pada tahun 2012. Masa itu Arif bertugas di Selangor. Kaitannya dgn PKR dan DAP.....

    ReplyDelete