Saturday 29 July 2017

PEGAWAI BANTU RASUAH SHAFIE APDAL DI KKLW KINI BANTU 'SPLASH' & AZMIN ALI RM2.7B DI KETTHA


1. Walaupun KSU KKLW dan kes Pengarah Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) ditangkap SPRM dan didakwa di mahkamah sebenarnya misteri rasuah KKLW ketika Shafie Apdal sebagai Menteri KKLW sejak 10 April 2009 hingga 29 Jula 2015 masih belum terungkai penuh. Kita percaya SPRM sekalipun merampas segala dokumen dan menyiasatnya mereka mungkin masih perlukan masa untuk membuktikannya. Maklumlah pegawai kerajaan sekarang bijak tidak meninggalkan jejak yang ketara selepas melakukan rasuah dan salahgunakuasa.

2. Misteri KKLW hanya akan terungkai jika pegawai yang menguruskan projek di Zaman Shafie Apdal itu ditangkap dan siasat lumat. Captain M sebelum ini sudah mendedahkan pegawai bernama 
Norhartaty Rahmat bekas TSUB Infrastruktur KKLW  itu. Boleh baca
3. Captain M percaya temberang dan ego Shafie Apdal akan ditutup sekiranya Norhartaty dan juga mana-mana yang rapat Shafie Apdal seperti kes Mohd Ramzan Abd Wahab (sepupu Shafie) dan Datuk Peter Anthony proksi Shafie Apdal (Naib Presiden Parti Warisan) ditangkap. Hanya faktor masa dan kesesuaian bakal mengheret mereka!. 


Dari KKLW mengurus projek berbilion ringgit ke Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA)

4. Menjadi persoalan bagaimana seorang pegawai kesayangan Shafie Apdal yang mengurus projek berbilion ringgit di KKLW, disiasat SPRM menjadi Setiausaha Bahagian Regulatori Perkhidmatan Air yang kini turut menguruskan pengambilan konsesi air di Selangor termasuk syarikat kontroversi yang punya hubungan dengan Azmin Ali iaitu SPLASH. Kontroversi SPLASH boleh baca di sini;

ii. KERANA KOMISEN RM600 JUTA PENJUALAN SPLASH APA LAGI HELAH AZMIN MB SELANGOR?

5. SPRM wajar menyiasat kelewatan pengambil alihan SPLASH yang mungkin bukan saja dari faktor Azmin Ali tetapi mungkin terdapat pegawai dalaman KeTTHA yang punya hubungan baik dengan SPLASH. Apatah lagi pegawai yang sama di KKLW membantu Shafie Apdal kini menguruskan bahagian penting itu termasuk Pusat Rawatan loji air di Sabah yang menelan belanja ratusan juta. 

6. Kalau di KKLW pegawai sama mendapat layanan istimewa dari kontraktor, kaya, pakaian mahal berjenama, dapat komisen dari kontraktor apa tak mungkin kegiatan ini diteruskan di KeTTHA?


7. SPRM memberi harapan akan menangkap perasuah sedikit masa lagi. Captain M percaya mereka yang didedahkan sebelum ini turut dalam radar SPRM. Kuncinya dah ada Pegawai yang menguruskan projek dan mengetahui segala maklumat perlu diheret dahulu. 

Captain M
29 Julai 2017

5 comments:

 1. Captain M kena buktikan terus kat pengarah sprm..baru ada siasatan kot..sbb Datuk Dzulkifli dah ckp orang ramai perlu bantu Sprm utk cegah rasuah dan beri maklumat...Please Captain M..datuk Dzulkifli tak baca kot blog Captain M...ni

  ReplyDelete
 2. Ahmad Zahid Hamidi adalah putra dari Raden Hamidi Abdul Fatah dan Tuminah Abdul Jalil, yang sama-sama keturunan Jawa. Orang tuaRaden Hamidi adalah pendatang asal Wates, Kulon Progo yang tiba di Semenanjung Malaya pada tahun 1932, sedangkan Tuminah berasal dari Ponorogo. Walikota Yogyakarta,Haryadi Suyuti, adalah sepupu 2 kali Ahmad Zahid Hamidi dari pihak ayah.

  ReplyDelete
 3. So what..indonesia..filipina..thailand..vietnam tu semua serantau...mereka memang saling barpautan..tak salah pun..sbb tu tak kisahlah ada jawa.bugis..banjar pun..tak dosa pun.
  Sedangkan cina dan arab india pun boleh jejak tanah melayu so apa ada hal

  ReplyDelete
 4. Kah mah punya proksi ko tak nak cerita ke? Jakel bagai

  ReplyDelete