Friday 14 October 2016

SHAFIE APDAL 'TERKENCING": PEGAWAI KANANNYA SO1 & SO2 BAKAL DICEKUP SPRM UNTUK DEDAH RASUAH KKLW?


SO1 dan SO2 yang dipercayai Shafie Apdal. Merekalah yang menggerakkan Shafie Apdal. Mereka juga sangat kaya raya.

1. 4 Oktober 2016, Captain M kali pertama mendedahkan Kes Rasuah Pengarah Timbalan Pengarah Jabatan Air Negeri Sabah dengan mendedahkan wajah sebenar Ag. Mohd. Tahir B. Mohd. Talib dan Teo Chee Kong. Penyelewengan RM3.3b dana persekutuan, penemuan RM3 juta tunai dan anggaran penemuan RM50 juta kekayaan sejak 2010-2016 [Klik]

2. 5 Oktober 2016, Captain M membangkitkan semula penemuan terbaru Kes rasuah Pengarah dan Timbalan Pengarah sejumlah RM52 juta wang tunai dan jumlah terkumpul rampasan melebihi RM100 juta. Termasuk abang Teo Chee Kong Timbalan Pengarah memiliki Hotel No 5 di Kota Kinabalu dan beberapa projek perumahan. [Klik]

3. 7 Oktober 2016, Captain M mendedahkan kerana dana infrastruktur asas bernilai lebih RM3.3 billion sejak tahun 2010 dana persekutuan yang dimonopoli adik-beradik, sanak saudara dan proksi pengarah dan timbalan pengarah Jabatan Air Negeri turut dirompak oleh Dato’ Seri Shafie Apdal mantan Menteri KKLW dan Datuk Yusof Sarangit Pegawai Kewangan Persekutuan Negeri Sabah. Dana itu dari Projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) KKLW. Tan Sri Pairin Kitingan mengesahkan tidak melaksanakan projek BALB melalui kementeriannya KPLB. Shafie menggunakan kuasa Menterinya (Akta Kontrak 1949) untuk membelanjakan peruntukan KKLW tanpa kerajaan negeri. Contoh-contoh Shafie Apdal menggunakan kuasanya memberikan projek kepada Proksi dan kroninya disertakan. [ esoknya Shafie menyanggah Tan Sri Pairin Kitingan dan meminta SPRM orang ramai menghormati SPRM.- Dulu dia tidak hormat siasatan IMDB- Kena batang hidung]. 

4. 10 Oktober 2016, Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) akan memberi kerjasama penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam siasatan kes rasuah membabitkan Pengarah dan Timbalan Pengarah Jabatan Bekalan Air Sabah membabitkan peruntukan Projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) di bawah KKLW dari tahun 2010 hingga 2015. Semakin cuak lah macai-macai Shafie Apdal dan para pegawai KKLW yang terlibat dahulu.

5. 11 Oktober 2016, Susulan dari respon Menteri KKLW, Captain M mendedahkan kejutan Dokumen-dokumen membuktikan bagaimana Shafie Apdal menggunakan kuasanya semasa menjadi Menteri dengan memperalatkan Akta Kontrak 1949 ( Pindaan 1973). Ia bukan sekadar projek BALB tetapi juga JALB, BELB dan semua projek KKLW. Berbanding Menteri-menteri lain Shafie Apdal satu-satunya menteri yang menggunakan kuasanya Akta Kontrak 1949 dengan cara menurunkan kuasa kepada pegawainya setiap projek KKLW sebelum LOA diberi kepada syarikat. Cara ini dapat memastikan KSU dan TKSU melaporkan terus kepadanya selaku Menteri bagi memastikan projek di beri kepada proksi atau kroninya. Malah beliau dapat mencampuri segala urusan perolehan Kementerian SETUJU atau TIDAK SETUJU. 

6. Apa seterusnya? Selepas Menteri menggunakan kuasa Menterinya dan juga Kuasa Akta Kontrak 1949, kali ini Captain M mendedahkan pula siapa pegawai kanan menjadi tunjang kepada Shafie Apdal ketika menjadi Menteri KKLW. Kenapa? dari sinilah kita mengetahui bagaimana semua Projek BALB menjadi rasuah terbesar di negeri Sabah. Dan lebih dari itu melibatkan peruntukan di Jabatan Kerja Raya (JKR) Sabah. Kita namakan mereka sebagai Shafie Official 1 (SO1) dan Shafie Official (SO2). Tanpa mereka Menteri tidak dapat melakukan apa-apa. SO1 Mengetuai semua urusan pentadbiran Pejabat Menteri dan SO2 membantu SO1. Sesetengah keadaan akan ada pegawai selain SO1 dan SO2. 

Datuk Peter Anthony Pemilik Syarikat Asli Jati Engineering Sdn Bhd Proksi Shafie Apdal yang kaya raya kerana projek KKLW. Peter dikatakan menyediakan dana RM200 juta untuk kempen Shafie Apdal. Inilah masa Shafie Apdal membelanjakan semula semua wang haramnya dalam Pilihanraya. Shafie membeli Parti Kebangsaan Sabah (kini PKRS) dan juga membeli Darell Leiking serta pemimpin lain.Shafie tidak mungkin dapat memberi kekayaan tanpa bantuan SO1 dan SO2

i. Shafie Official 1 (SO1)

- Istilah rasmi SO1 ialah seorang Setiausaha. Tugas-tugas adalah seperti dalam PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 6 TAHUN 2012. 


- SO1 Shafie Apdal adalah orang kepercayaan Shafie. Segala urusan rasmi Kementerian dan tugasan menteri termasuk Projek dan peruntukan Shafie akan mengarahkan SO1. SO1 akan menyelaras semuanya dengan KSU, TKSU, SUB dll.

- Minit Menteri mengenai projek dibuat oleh beliau kepada pegawai-pegawai KKLW. KSU, TKSU dan SUB termasuk KP akan mengikuti arahan SO1 bagi pihak Menteri. 

- SO1 ini dikatakan kaya-raya sejak menjadi Setiausaha. Memiliki banyak rumah mewah dan sekarang menetap di kawasan elit Puchong D’ Alpinia. 

- Memiliki kereta mewah Velfire, porsche DLL.

- Memiliki pelbagai perniagaan termasuk Dobi Self Service di sekitar Equine Seri Kembangan.

- Menyimpan semua rahsia ‘komisen” projek Menteri. SPRM wajar menyiasat semua dokumen yang diminit Menteri, dimemo oleh SO1 kepada pegawai dengan mana-mana Projek yang diperolehi oleh syarikat sama ada SECARA TENDER TERHAD atau TENDER TERBUKA

- Jawatan SO1 pernah dibeku menteri akibat aduan kepada SPRM.Bagaimanapun selepas reda Menteri kembali menggunakannya

- Memeriksa akaun bank mereka. Gaji mereka tidak sepadan dengan pendapatan mereka tetapi hidup mewah. Malah berjawatan kanan dalam parti.

- Kini SO1 adalah CEO di sebuah Yayasan milik agensi kerajaan dan aktif politik.

ii. Shafie Official 1 (SO2)

- Istilah rasmi SO2 ialah seorang Setiausaha. Tugas-tugas adalah seperti dalam PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 6 TAHUN 2012.

- SO2 juga orang kepercayaan Shafie. Tugas beliau membantu SO1 Sebagai ketua jabatan. SO2 juga boleh mengeluarkan Memo arahan kepada semua pegawai KKLW atas arahan Menteri. 

- SO2 juga kaya-raya sejak menjadi Setiausaha. Memiliki banyak rumah mewah dan sekarang menetap di Ampang Selangor

- Memiliki kereta mewah porsche cayenne, porsche Panamera DLL.

- Memiliki pelbagai perniagaan termasuk Butik di Pasaraya MARA

- Menyimpan semua rahsia ‘komisen” projek Menteri. SPRM wajar menyiasat semua dokumen yang diminit Menteri, dimemo oleh SO2 kepada pegawai dengan mana-mana Projek yang diperolehi oleh syarikat sama ada SECARA TENDER TERHAD atau TENDER TERBUKA

- Pernah terlibat dengan Kes projek CIDB G6 (Kelas B) menaikkkan kos jalan Projek Jalan Kangkau (Langkau)-Narambai, Ranau, Sabah rujukan S/K.KEW/PK/KI 1/700/810209/156/22 JLD 15 SK 4 (4). Kerana Tender Terhad Projek CIDB G6 (dulu PKK Kelas B) sepuluh syarikat berpakat dan menaikkan kos melebihi RM10 juta sehingga RM16,035,890.00 dan melantik kontraktor Jutawan Emas Sdn Bhd. Bahagian Perolehan Kementerian Kewangan menolak permohonan KKLW ini dan pegawai dinasihatkan diberi tindakan tatatertib.

- Memeriksa akaun bank mereka. Gaji mereka tidak sepadan dengan pendapatan mereka tetapi hidup mewah. Malah berjawatan kanan dalam parti.

- Kini SO2 menjadi ahli politik dan ahli perniagaan sepenuh masa

PEGAWAI MANTAN KKLW BAKAL DI PANGGIL SIASATAN

7. Di bawah Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakub ramai pegawai Shafie Apdal yang mengurus projek KKLW kini dipindahkan kementerian lain. Walaubagaimanapun mereka kaya-raya. malah Juruteknik di KKLW pun kaya. Nama-nama pegawai ini tidak asing lagi dikalangan pegawai KKLW yang melaksanakan arahan Menteri. Sama ada Menteri mengarahkan KSU, TKSU (SE), SUB Infrastruktur atau TSUB. Mereka telah dipindahkan ke tempat lain seperti KeTTHA dan lain-lain. Walaubagaimanapun dokumen-dokumen projek masih wujud untuk semakan. Kerjasama KKLW dengan SPRM pasti menemui dokumen-dokumen membuktikan rasuah Menteri serta pegawai-pegawainya.

Permohonan jabatan/agensi atau syarikat yang biasanya diminitkan oleh Menteri. Sesetengahnya minit ditujukan kepada TSUB Infrastruktur untuk tindakan. Semua kertas pelaksanaan projek dibuat oleh TSUB. Termasuk membuat permohonan kepada MOF jika perlu. Semua modus operasi Shafie sama sahaja. Projek BALB, JALB, BELB dan lain-lain.
SO1 dan SO2 akan memokan pegawai berkaitan projek. Jika kontraktor itu proksi mereka atau mereka mendapat habuan maka mereka akan memprosesnya hingga selesai tender. Para macai Shafie tidak mahu mempercayai segala dokumen yang ada. Mereka taksub pemimpin mereka RASUAH. Mereka taksub sedangkan Shafie Apdal kenyang berbilion ringgit. Jika Pengarah dan Timbalan boleh mengumpul yang banyak wang sudah tentu SO1, SO2 dan pegawai-pegawai KKLW "kenyang'.  8. Jika projek itu melebihi RM 10 juta memerlukan segera perolehan tender terhad. Menteri akan sanggup melakukan apa sahaja termasuk menghantar permohonan kepada MOF. Kebanyakannya tidak dibawa ke Lembaga A dari segi pemilihan dan penilaian syarikat. 10 syarikat ditetapkan sebagai "Dummy". Kuasa Menteri.


SOI atau SO2 sentiasa memantau pegawai agar mematuhi arahan Menteri. Apatah lagi kalau syarikat itu telah memberi dana lebih awal. Semua pasti jadi. Jika surat MOF gagal hantar lagi berkali-kali.

9. Jadi anda hairan dengan penyelewengan dana RM3.3B? Ketirisan berlaku disetiap peringkat. Jika Dato' Sri Ismail Sabri benar-benar memberi kerjasama kepada SPRM pasti akan menemui ketirisan yang besar pada projek NKRA 2010-2013 dan RMK10 itu. Jika sebahagiannya boleh dirembat oleh Pengarah dan Timbalan Pengarah Jabatan Air Negeri Sabah bagi dana BALB berapakah pula agaknya Menteri KKLW, SO1, SO2, para pegawai KKLW rompak? 


Captain M

No comments:

Post a Comment